Thursday, August 4, 2011

Vara Medievala 2

VOR URMA:

Festivalul de Arta Medievala - SUCEAVA - 11-14 August

Ediţia din acest an a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, festival care se va desfăşura în intervalul 11 - 14 august a.c. în Cetatea de Scaun a Sucevei, va readuce în urbe, după întreruperea de anul trecut, trupe şi ordine cavalereşti care vor reconstitui atmosfera de Ev Mediu european.

Fie că este vorba de Trupa „Arleking” a Sindicatului Cortina din Giurgiu, de Trupa „Artgotica” (trupă de teatru, dans medieval şi contemporan, lupte cavalereşti, cascadorii, jonglerii şi efecte pirotehnice), trupa de cavaleri braşoveni „Străjerii Coroanei” sau de trupele muzicale NoMads şi Hara, sucevenii şi oaspeţii lor din sezonul estival le vor urmări cu plăcere spectacolele.

Ordinele (Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Ordinul Dragonilor de Transilvania) şi asociaţiile cavalereşti (Oval Production Group, Asociaţia Gladius Dei, Asociaţia Paladinii de Terra Medies) îşi vor prezenta în parade, turniruri şi scene de luptă costumele, armele şi armurile, iar Garda Cetăţii Sighişoara se va afla din nou în fruntea procesiunii care va străbate Suceava cu torţe aprinse în prima seară a manifestărilor.


Sursa articol

Sursa foto



Festivalul Medieval SIBIU 2011 -- 26-28 August 2011

Festivalul Medieval Cetati Transilvane Sibiu 2011 se va desfasura in perioada 26 - 28 august 2011.

http://www.cetatitransilvane.eu

Vor concerta pentru prima data in tara noastra CORVUS CORAX.






Tuesday, August 2, 2011

Festivalul Medieval Sighisoara 2011 - Impresii

S-a gatat si Sighisoara Medievala.

A durat 5 zile, a fost ploioasa pe alocuri si mai saraca in artificii, cel putin fata de acum cativa ani cand am fost prezenta prima data la festival si mi-am spus eu atunci, ultima data. Ma inselasem.
As fi ales de 100 de ori Festivalul de la Sibiu, dar soarta mi-a dat cu o caramida medievala peste bot si nu m-a lasat sa aleg anul acesta. Nu-i nimic, am invatat sa trag cu arcul si o sa ma razbun.


Sa incepem aventura medievala cu inceputul, logic nu. Cautarea unui loc de cazare. Trebuie sa treci prin chinurile necuratului ca sa gasesti o camera in perioada Festivalului medieval in Sighisoara.

Fac o paranteza si va dau un sfat: vreti sa vedeti in liniste Sighisoara si la preturi decente? Ocoliti Festivalul Medieval. Va scutiti de aglomeratie, mizerie, hotie. Faci si fotografii fara minim 10 persoane straine in ele :P.

Revenind, dupa ce am sunat la toate pensiunile oras, apartamente de inchiriat, agentii imobiliare (si nu exagerez ) am gasit 2 variante - 3 nopti la 450 lei si 5 nopti la 600 lei. Sa stiti ca am exclus hotelurile si pensiunile care cereau de la 1000 lei in sus pt. 3 nopti (si fara mese incluse).
Prima varianta a fost o pensiune la care am stat si acum cativa ani, pe atunci preturile fiind promotionale. Oricum era la mama padurii cativa km buni de mers.
Cum vroiam sa stam mai mult de 3 zile am ales unica solutie, pensiunea de langa gara, 600 lei - 5 nopti, tot la reducere, ca doar stateam 5 nopti. Camera dubla cu baie proprie. Nu aveam cum sa fac nazuri. Sunt suficient de pretentioasa incat sa nu vreau sa fas schimb de microbi cu niste straini sau sa stau la povesti cu paienjenii de prin diverse cotloane. Din nou, soarta (sau Romania?) mi-a dat o palma peste bot. O sa povestesc si de acest aspect.

Calatoria cu Trenul in Romania.
La Medias, precum si la ultimele 3 calatorii dus-intors cu trenul in tarisoara mea draga am avut locuri in compartimentul deschis, cel fara geamuri, caldura sufocanta, aglomerat, tarani, betivi, etc. De data asta am zis ca pun piciorul in prag. Am facut rezervare de bilete cu mai mult de 10 zile inainte si am cerut in mod politicos niste locuri decente. Si mi s-au dat, la vagonul restaurant. O saptamana si ceva m-am perpelit gandindu-ma ca o sa stau pe vreun scaun de bar cu o bautura in nas si o friptura in sange alaturi, cu alti meseni pe langa mine fumand tacticos tigari fara filtru (fumatul dauneaza grav sanatatii).
Realitatea insa m-a surprins placut, locurile erau 2 cate doua puse fata in fata, cu o mica masuta intre ele, cam stramt dar am avut loc de bagaje, nu am avut parte de persoane dubioase, sau certate cu igiena, vecinii mei de compartiment fiind tineri care au coborat la Sighisoara. Cativa au improvizat un mini concert folk pe durata calatoriei , altmosfera a fost foarte boema. ...pana la FRIG. Si fuse frig maiculitaaaaa.....frig afara si mai frig inauntru. Deh, cerusem aer conditionat in tren nu? ^.^ Am avut o teama sa ma misc , sa nu cumva sa ma sparg in mii de cubulete.
Am ajuns insa la Sighisoara dupa mai mult de 6 ore cu acceleratul . Daca la intoarcere o sa alegeti rapidul care vine de la Viena, nu va grabiti, vine setat deja cu o ora intarziere. Minim.

Ajunsesem in Gara Sighisoara nu? De la gara la pensiune/casa am facut cateva minute maxim. Si acolo ne astepta miracolul.
Ni s-a prezentat camera. Camera bunicii arata mai bine si era mai curata ca asta, singura diferenta e ca nu avea baie in casa. Puteam sa refuz? Platisem deja avans.
Un paianjen maricel si-a gasit sfarsitul in baie. Sa se odihneasca in pace.
Primul meu dus (cu sh) s-a facut cu greata in stomac, dupa ce am vizualizat smocul mare de par din sita. Sigur nu era al meu pentru ca nu calcasem pe acolo in viata mea. Pariez pe fostii locatari, care din ce mi s-a spus au fost pe acolo cu ceva saptamani in urma. Am inlaturat-o cu ceva hartie si am evitat sa ma mai uit in directia respectiva. Oricum pe sub sita , in scurgerea de la dus erau alte smocuri de par .... simt ca si atunci o nevoie acuta sa rontai o lamaie.
Sfat : luati cu voi spirt medicinal in calatorii. Noua ne-a fost util pentru wc, chiuveta si alte accesorii. O perie de sarma ar fi fost si ea utila pentru cazul prezentat.
In camera domnea praful, la fel cred ca era nesters de la ultimii turisti. Pe pat nu aveam lenjerie, doar o husa de saltea patata. A trebuit sa scotocesc dupa un cearceaf ca sa il pun peste. Nu vreau sa ghicesc ce reprezentau petele respective.
Si am sa ma opresc aici cu descrierea camerei.

Am urcat in cetate, 10 lei pe zi taxa, deci 50 lei pt. cele 5 zile. Organizatorii ar putea invata multe de la fratii lor din orasul Ceh Tabor, care de asemenea gazduiesc anual un eveniment similar; astfel, cehii vand abonamente pentru toate zilele de festival cu un pret mai redus inainte, si cu pret normal in zilele festivalului. Anul trecut costul a fost de 23 ron pentru 3 zile cumparat in avans, si 27 lei cost direct (adulti), copiii intre 6 si 12 ani precum si pensionarii au beneficiat de un tarif scazut la 50% . De asemenea siteul celor din Tabor este actualizat, acum, cu cel putin 2 luni inainte de festivalul lor din 9 – 11 Septembrie 2011. Cred ca vreau sa ii vizitez, ce am gasit pe internet mi-a placut.

Sa mai spun ca am dat pe un piept de pui amarat si tare cu 3 fire cartofi prajiti, o apa plata plus o rosioara taiata feliute 30 lei ? Pret "special", pentru ca si restaurantele si-au marit preturile in timpul festivalului.

Ne-am plimbat prin cetate, am urcat pe Scara Acoperita la Biserica din Deal, ne-am plimbat prin cimitirul catolic si apoi din nou prin cetate.
Ne-am uitat dupa suveniruri; magneti de frigider aveam deja de la ultima vizita, masti venetiene aveam de la Sibiu, nu port bijuterii din fimo si nici haine colorate in curcubeu. Deci optiuni reduse. Nu prea inteleg eu ce cauta cultura hippie in medieval...poate ma lumineaza careva.

Foarte interesant mi s-a parut procesul de confectionare a hartiei, precum si al obiectelor din sticla. Am si achizitionat un obiect din hartie facuta manual precum si o penita cu pana de gas......ahem... curca. Ar fi fost dragut sa gasesc ceva seturi cu penita, calimara, sau ceara cu pecete si scrisori, la preturi accesibile. Inca visez.




Mi-am intins gatul dupa bijuterii cu model celtic, o tiara , un medalion, o bratara, nimic.
Parca medievalii aveau multe bijuterii din metal, nu aveau fimo pe care sa il bage la cuptorul cu microunde. Ma enervez si imi fac singura pana la urma.

De asemenea, Renasterea nu este Medievala. Exista perioada Medievala, si apoi exista perioada Renasterii. In arhitectura, pictura, costum, istorie.
De aceea strainii au Renaissance Faires. La noi se confunda cei doi termeni. Se canta muzica Renascentista sau chiar mai recenta, din sec. VIII, se poarta costume din renastere.
Spre exemplu s-a cantat Oda Bucuriei compusa de Beethoven in piesa "Merlin". Ce vizionar Merlin!
Iar Martin Luther nu a trait in Evul Mediu. Apropos, dupa umila mea parere a fost foarte confuzanta redenumirea pietelor din Cetate. Poate o harta ar fi fost utila - cu amplasarea si denumirea lor - reala si festivalistica.

Sa mai amintesc si ce mi-a placut:

Spectacolul principal al Festivalului :"Merlin - eroul lumii medievale". In regia lui Liviu Pancu, Marele Lup din Ordinul cavalerilor Lup din Targu Mures; spectacolul a cuprins 4 ordine cavaleresti (Ordinul Cavalerilor de Medias, Ordinul Cavalerilor Lup, Garda de Bistrita si Ordinul Cavalerilor Artgotica, 30 de actori, o formatie de muzica medievala , imbinate cu lupte intre cavaleri, dansurile domnitelor, spectacol cu foc, efecte pirotehnice, cascadorii.


A durat mai bine de 4 ore si din acest motiv a fost cam dificil de privit pana la final, mai ales daca nu aveai loc si tremurai in picioare. In ultima seara am tremurat stand pe scaun, si am observat o scurtare a replicilor si scenelor , fata de primul spectacol de Miercuri.

Dar a fost o idee inedita, interesanta si foarte bine primita de public.

Stegarii - Artgotica - SIBIU









Nicola de Severin - Ladislau cel Norocos
Ordinul Cavalerilor de Medias

Muzica:

- preferateii mei Lupus Dacus (medievala - celtica) si Nomen est Omen (medieval-renascentista). Sunt fericita posesoare a celui mai recent CD Nomen est Omen - "Planxty Burke".

Nomen est Omen








Trabucos

Remarc si prezenta catorva trupe straine la festivalul de anul acesta: Holloenek, Os Trabucos, Cavalerii din Tabor.


Separat de spectacolul Merlin, trupele participante au mai sustinut spectacole, turniruri interesante.
Unii si-a dat si sangele pe scena (Cavalerul Mihai de Cotie din Ordinul Cavalerilor de Medias s-a ales cu o rana la nas dar nu a lasat-o sa ii incurce luptele).

De asemenea, am mai asistat la spectacolele Ordinului Cavalerilor Gladius Dei, si ale Paladinilor de Terra Medies. Toti au contribuit la faurirea atmosferei medievale. Acea atmosfera care ma face sa merg la Festurile Medievale. Ma duc pentru cavaleri, pentru domnite, pentru dansatori, actori, pentru regizori, pentru spectacol. Pentru ei merita. In rest totul este inutil.


Citeam pe unul din multele articole pe tema festivalului cum ca in Cetate s-a interzis vanzarea de bauturi alcoolice, porumb fiert, vata pe bat, mere glazurate, lucruri made in China, etc.
Pai in afara de porumb fiert eu am vazut de toate (si poate nu am fost foarte vigilenta ca detectam si stiuletii).
Berea din ce stiu eu pana in prezent nu a fost scoasa de pe lista bauturilor alcoolice, si a fost vanduta fara jena pe una din aleile cetatii.
Halvita, merele glazurate erau vandute in cel putin 2 locuri, langa tarabe care comercializau lucruri kitsch si made in China.
Parca plateam 10 lei pe zi ca sa fiu scutita de lucruri ce le vedeam si in afara cetatii.
Cum zice englezu, "by the way", faptul ca pentru a ajunge in cetate trebuia sa treci mai intai pe langa corturile ce duhneau a mici, peste prajit, ceafa de porc cu bere si alte arome nu face cinste unui burg medieval. Nici corturile amplasate langa zidurile cetatii care vindeau tot felul de nimicuri nu cred ca au impresionat turistii.

Mult asteptatele artificii chiar s-au lasat asteptate. In primul rand programul nu s-a respectat.
Daca vineri si sambata au aparut artificii din senin (vineri pe la 23:30, sambata dupa ora 1 dimineata), nu erau anuntate nicaieri, duminica, atunci cand toata suflarea stia ca la 12 noaptea vor pocni artificiile, am stat pana aproape de ora 1, cu ochii pe sus ca dupa OZN-uri doar doar s-or indura organizatorii de noi. Moliile care zburataceau pe langa reflectoarele din jurul primariei mi-au dat emotii de cateva ori.
Si in sfarsit, evenimentul s-a incheiat apoteotic cu artificiile anemice care au durat mai putin de 6 minute. 3 fire 3 surcele. Dezamagitor.

In final insa vreau sa felicit trupele de teatru, Ordinele de Cavaleri, trupele de muzica, pentru munca depusa cu pasiune. Bravo pentru spectacol si sa ne vedem la urmatoarele Festuri din tara, si de ce nu, din strainatate.

Cateva filmulete cu dansuri, lupte cavaleresti, artificii de la festival , AICI:


Inchei aici impresiile, gandurile si experientele mele de la Sighisoara Medievala.
Va multumesc.