Thursday, July 14, 2011

Impresii dupa festival - Medias

Fost-am domniile voastre in Cetatea Mediasului. Caldura mare, dar si domnite, cavaleri, menestreli, dansatori si artizani iscusiti. Am avut ce vedea in cele 3 zile de festival.

In primul rand , din vizita la Muzeul de istorie am aflat cateva lucruri interesante despre istoria acestei asezari.
O personalitate remarcabila care s-a nasc
ut aici a fost Stephan Ludwig Roth, un ganditor umanist, istoric, profesor si
pastor luteran sas, participant la Revolutia de la 1848. In 1949 el este condamnat la moarte prin împuşcare de către „tribunalul de sânge” al nobililor de la Cluj, pentru "inalta tradare".


Adevăratul motiv al condamnării sale au fost ideile şi activitatea sa, dar mai ales ideile din broşura în care pleda şi susţinea drepturile poporului roman.

A fost înmormântat la Mediaş, unde i s-a ridicat un monument, unde există o casă memorială (pe strada Herman Oberth 10, din Mediaş) şi un bust în faţa liceului ce-i poartă numele.



La intrarea in curtea Muzeului de Istorie au fost amplasate standurile comerciantilor si artizanilor. In partea stanga te imbia Kurtosul, in partea dreapta curiosii se adunau sa il priveasca pe unul din putinii sticlari care mai rezista pe plaiurile mioritice. Re
cunosc, a fost primul pe care l-am vazut in viata mea. A doua zi l-am vazut si pe cel de-al doilea sticlar.











Mai erau acolo croitori, mesteri ai lemnului, ceramisti, pictori, bijutieri, toti mesteri ce lucrau cu migala si pasiune.














Am ales ca suveniruri o lebada din sticla si un arici suport de creioane. Mi-au facut cu ochiul recunosc si oposumul sasiu, si mai multe figurine din sticla, dar nu aveam cum sa le transport pe toate.


In curtea Muzeului de Istorie au fost amplasate taberele Ordinelor de Cavaleri precum si scena mare. Curtea prafuita, teren accidentat, dar numa bun pentru exercitiu in vederea Festivalului de la Sighisoara.
In timpul zilei canicula a speriat populatia (pe alocuri si pe mine) , asa ca festivalul a fost mai populat de la venitul serii.

O surpriza foarte placuta pentru mine a fost prezenta trupei de dans Irlandez - Steysha School of Irish Dance. Au dansat foarte bine si am reusit sa fac si cateva filmulete.




......................................
....................................


Filmulete facute cu aparatul meu mic si prost aici:



Pe anul viitor Medias !
Sighisoara Medievala , asteapta-ma!!!